Діджиталізація в дії: конкурси для ОГС перейдуть в онлайн

02.12.2020 року

 

Конкурси для організацій громадянського суспільства в Україні нарешті стануть електронними. Відповідний функціонал, котрий дозволить проводити конкурси для ОГС у цифровому форматі, стане доступним на онлайн-платформі «ВзаємоДія», розробкою та запуском якої нині займається Міністерство цифрової трансформації за підтримки Програми EGAP. До робочої групи по розробці змін до порядку проведення конкурсів входять і експерти Українського незалежного центру політичних досліджень.

На новій платформі серед сервісів будуть доступні електронні звернення, консультації з громадськістю, запити на доступ до публічної інформації, петиції до Кабінету міністрів, вибори членів громадських рад при органах виконавчої влади, конкурси проектів Всеукраїнського громадського бюджету та, звісно ж, згадані вище е-конкурси проєктів та програм організацій громадянського суспільства. 

Для громадського сектору це безперечний крок уперед. Електронні конкурси дозволять зробити відбір переможців більш прозорим, інклюзивним, конкурси стануть доступнішими ширшому колу ОГС і, таким чином, сам сектор стане міцнішим, а організації - більш самозарадними”, - пояснює консультантка УНЦПД з питань публічного фінансування ОГС Дар’я Сидоренко, яка входить до робочої групи з розробки та запуску онлайн-платформи.

За словами Дар’ї Сидоренко, переведення конкурсів для ОГС в електронну форму дозволить вирішити одразу низку проблем та труднощів, з якими наразі зіштовхуються організації, які бажають отримати бюджетну підтримку своїх проєктів чи ініціатив.

Найперше, сам процес подачі документів стане простішим та швидшим. Зараз організація, яка хоче взяти участь у конкурсі, змушена фізично подавати близько 50 сторінок заяви. Після запровадження “ВзаємоДії” заявка подаватиметься онлайн. Окрім того, відбудеться загальна уніфікація правил проведення конкурсу.

Саме проведення конкурсу відбуватиметься в онлайн-режимі. Відтак представникам організацій не доведеться їхати до того чи іншого міста, щоб особисто взяти участь у захисті проєктів. Плюс, нарешті зникне ризик того, що сама заявка, надіслана поштою, не потрапить вчасно на розгляд комісії. 

Легшим стане і подальший моніторинг всієї інформації та процесів, пов’язаних із проведенням конкурсів. На єдиній платформі можна буде віднайти інформацію про правила проведення конкурсу, його етапи, рішення комісії, результати і т.д. Тут же будуть  доступні дані про заходи, проведені організаціями-переможцями, їхні звіти.

Окрім того, як ми уже повідомляли, разом зі стартом е-конкурсів для ОГС буде запроваджено систему голосування громадян за конкурсні проєкти. Таким чином, на вибір переможців безпосередньо впливатимуть і зацікавлені у проєктах українці. До речі, таке голосування буде доступним уже з 14 років, тож підлітки зможуть голосувати, зокрема, за молодіжні проєкти.

Після запуску системи Міністерство молоді та спорту першим проведе е-конкурс та випробує нові можливості платформи. Після тестового запуску, за потреби, платформа буде удосконалена. Відтак наприкінці 2021 року Міністерство у справах ветеранів та Міністерство соціальної політики (Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю) також підключаться до системи і проведуть конкурси на розподіл коштів 2022 року. Органи місцевої влади також зможуть підключитися до платформи наприкінці 2021 року після прийняття відповідного рішення на місцях. 

Назад до переліку матеріалів