До уваги ГО ветеранів: розпочався відбір проєктів на державне фінансування у 2021 році

04.11.2020 року

 

Чудові новини для громадських об’єднань ветеранів: Міністерство у справах ветеранів України розпочало відбір проєктів, які отримають фінансування з державного бюджету у 2021 році. Підтримка буде направлена на проєкти, які допомагатимуть працевлаштовувати ветеранів та створювати їхні власні справи, зміцнюватимуть позитивний імідж ветеранів у суспільстві, сприятимуть їх соціальній адаптації та посилюватимуть спроможність ветеранських ГО. 

У рамках оголошеного конкурсу Міністерство розглядатиме проєкти громадських об’єднань ветеранів війни, жертв нацистських переслідувань та жертв політичних репресій, присвячені, зокрема, кільком пріоритетним напрямкам. Серед них:

  • Формування у суспільстві позитивного іміджу ветеранів.

  • Підняття рівня національно- та військово-патріотичного виховання, зокрема, через залучення до виховного процесу ветеранів.

  • Сприяння працевлаштуванню учасників АТО/ОСС та запровадження ними власної справи.

  • Соціальна адаптація ветеранів. Розвиток фізичної культури і спорту серед ветеранів та членів їх сімей.

  • Підвищення організаційної спроможності громадських об'єднань ветеранів тощо. 

Максимальний обсяг фінансування на більшість проєктів становить 800 тисяч гривень. При цьому важливо зауважити, що підтримка здійснюється на умовах співфінансування: держава надаватиме кошти обсягом не більше 85% від загальної кошторисної вартості кожного проєкту. 15% витрат фінансує безпосередньо громадське об’єднання.

Такі відкриті і прозорі конкурси на державне фінансування для громадських об’єднань - чудовий приклад того, як насправді може виглядати підтримка ОГС із боку держави. Важливо, щоб всі організації мали рівні права та доступ до подібних конкурсів і могли у справедливих умовах боротися за фінансування своїх проєктів. Тільки за таких умов ми можемо говорити про дійсно ефективний та виправданий розподіл державних коштів та, що важливо, про зміцнення самозарадності самих організацій. Саме тому і ми в Українському незалежному центрі політичних досліджень, і наші партнери з Консорціуму, який реалізує проєкт USAID “Ініціатива секторальної підтримки ОГС”, підтримуємо проведення таких конкурсів та їх максимальну відкритість і прозорість”, - пояснює Максим Лациба, керівник Програми розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень.

Наразі конкурсний відбір триває. Громадські об’єднання можуть надсилати свої пропозиції до 16:00 год. 17 листопада 2020 року за адресою: м. Київ, провулок Музейний, 12, Міністерство у справах ветеранів України, 2 поверх, каб. 209. Детальніше з умовами проведення конкурсу можна ознайомитись за посиланням

Нагадаємо, у 2018 році завдяки адвокаційній кампанії УНЦПД в рамках проєкту USAID “Громадяни в дії” було вперше запроваджено конкурс проєктів для ОГС ветеранів, які фінансуватимуться з державного бюджету. Відповідне рішення прийняв Кабінет Міністрів постановою №156. У 2020 році УНЦПД у партнерстві з Міністерством у справах ветеранів провели навчання для громадських об’єднань ветеранів, на яких роз’яснювали нюанси підготовки проєктної заявки, ефективного проходження конкурсних процедур, написання кошторису витрат, звітування.

 

Назад до переліку матеріалів