Кабінет на колесах: як ГО “Відчуй” перевірила слух тисяч українців

24.12.2020 року

 

У 2020 році в Україні відбувся перший відкритий конкурс для громадських об’єднань осіб з інвалідністю на бюджетне фінансування проєктів. Понад 60 організацій подали свої заявки на участь у конкурсі. Перемогу здобули 13 із них. І вже цієї осені проекти-переможці були втілені в життя. Серед них - і проєкт “Кабінет на колесах” від ГО “Відчуй”. 

Протягом 3 місяців обладнаний спеціальним діагностичним спорядженням автомобіль та підготовлені фахівці їздили містами України та безкоштовно обстежували слух місцевих мешканців. Усе для того, щоб виявити порушення слуху на якомога більш ранніх стадіях і таким чином допомогти українцям вчасно розпочати лікування та мінімізувати наслідки можливого погіршення чи навіть втрати слуху.

Ідея Кабінету на колесах з’явилася у нас дуже давно. Із перших років існування організації “Відчуй”. Але ми розуміли, що цей проект був не на часі. Якщо в Україні взагалі не велося мови про те, що існують люди із порушенням слуху, то говорити про якийсь скринінг слуху було зовсім-зовсім не туди”, - пригадує директорка ГО “Відчуй” Дар’я Герасимчук. 

Але поступово, після втілення у життя Тихої опери, Зіркової абетки, проєкту “Коли тиша заговорила” (проєктів ГО “Відчуй” - авт.) в Україні заговорили і про людей із порушеннями слуху. Про тих, хто не може чути, нарешті почули. 

“Власне, тому цей проект став дуже логічним. Ми готувалися до його реалізації близько 2 років. Ми розпочали зі щорічної акції в ТРЦ “Дрімтаун”, де раз на рік, до першого березня, до Міжнародного дня слуху, ми проводили акцію по безкоштовній перевірці слуху. Ставили там 7-9 точок діагностики слуху, де безкоштовно всі бажаючі могли прийти і перевірити слух. Водночас ми проводили соціальне опитування щодо того, чи перевіряли люди свій слух. Майже щороку нам вдавалося опитати близько тисячі людей: 75% із них відповідали, що ніколи не перевіряли свій слух. Лише тому, що ніколи не задумувались про це. А ті, хто перевіряв слух, або мають родичів із порушеним слухом, або власне вже мають порушення слуху і через те перевіряються. Більшість людей просто не задумуються над цим питанням і це насправді дуже страшно”, - розповідає Дар’я Герасимчук.

 

 

              

 

Як пояснює Дар’я Герасимчук, проблема недостатньої, а то й загалом відсутньої діагностики слуху стоїть в Україні вкрай гостро. Згідно з дослідженням, проведеним ГО “Відчуй”, відповідна послуга відсутня навіть у повних пакетах медобстеження, які пропонують приватні медичні клініки України. 

 

 

 

 

  “Серед людей, які пройшли діагностику слуху в ТРЦ “Дрімтаун”, майже у кожного 5-го ми виявили якісь порушення слуху. При цьому, згідно зі статистикою ВООЗ, кожна 10-та людина у світі втрачає слух. У країнах третього світу це кожна 7-8-ма людина. Відповідно, статистика страшенна. Звісно, мова про суб’єктивні дані, тому що дослідження проводилось у польових умовах. Через рік ми провели подібну акцію, побачили такі ж результати і зрозуміли, що говорити про важливість перевірки свого слуху, замало. Потрібно приїхати до людей ближче і дати їм можливість уже зараз перевірити слух”, - пояснює Дар’я Герасимчук.

 Так ідея Кабінету на колесах почала втілюватися в реальність. Першим кроком стала купівля автомобіля, кошти на який команді “Відчуй” вдалося нафандрейзити у 2019 році. Однак грошей на саму реалізацію проєкту, на поїздки Україною та проведення діагностики на той момент не залишалося. Відтак оголошення першого відкритого конкурсу для ГО осіб з інвалідністю на державне фінансування проєктів стало більш ніж актуальним. 

Це наш перший досвід подачі на такий масштабний конкурс із фінансування саме з державного бюджету. До цього ми жодного разу не мали з цим справу, тому не чітко мали розуміння того, як це все має відбуватися. Оскільки цей конкурс проводився вперше, ми одразу вирішили, що маємо бути у лавах перших, хто спробує на собі як це, які проблеми, які питання власне з освоєнням цих коштів буде. Вийшло, що нам було все досить зрозуміло, прозоро, чітко. Досить зрозумілою була конкурсна система і нам вдалося достатньо добре реалізувати проект. Зараз маємо класний досвід і розуміння що і як”, - ділиться Дар’я Герасимчук.

Так Кабінет на колесах з амбітної ідеї перетворився на реальність. Команда фахівців на спеціально обладнаному автомобілі їздила містами України та перевіряла слух місцевих мешканців. Усе проводилося із суворим дотриманням карантинних правил: з використанням захисних масок, соціальним дистанціюванням, постійним кварцуванням та обробкою антисептиками салону автівки. 

 

 

 

“За ці три місяці нам вдалося перевірити слух понад 2000 людей. Ті, у кого ми виявили порушення слуху, змогли оперативно звернутися до лікаря і таким чином мінімізувати можливі наслідки. Для нас це дуже важливо. Але не менш важливо те, що ми дали людям пережити емоцію. Показали, що скринінг слуху це не страшно і не боляче. І це була головна наша місія - донести, що перевірка слуху займає 10 хвилин і ти одразу можеш звернутися до лікаря, щоб почати лікування і не втратити слух якомога довше”, - розповідає Дар’я.

 

 

 

             За словами директорки ГО “Відчуй”, вони не збираються зупинятися і вже з нового року планують наступні виїзди. І, звісно, будуть брати участь і в наступних конкурсах на державне фінансування.

 “Якщо конкурсна комісія підтримала нас цього року і вважає, що це гідний проект, а ми тепер маємо дійсно хороші результати і можемо їх показати, то ми плануємо податися знову і наступного року зробити не один такий етап на 3 місяці, а два - весною і восени. Об’їхати вже не 30 міст, а 60 міст за рік. Окрім того, у наших планах - щонайменше у Києві реалізувати проект по перевірці слуху для студентів. Якщо дозволять карантинні умови, ми плануємо під’їжджати прямо під вузи Києва і працювати там цілий день. Тобто одразу робота буде спрямована тільки на студентів. Ми плануємо об’їхати 20 вузів Києва. Це свого роду третій етап роботи цього проекту на наступний рік. Сподіваємось, що нам обов’язково все вдасться”, - ділиться планами Дар’я Герасимчук. 

Дар’я також зазначає, що метою Кабінету на колесах була не перевірка слуху всіх мешканців України, а скоріше донесення інформації. Щоб люди нарешті задумались над вчасною діагностикою власного слуху:

“Це велика інформаційна кампанія, яка спрямована ближче до людей. Ми розуміємо, що просто ролик показати мало. Тому ми поїхали до людей. Ми стояли в місті, дуже багато людей підходили до нас, цікавилися. Були люди, які вистоювали в черзі цілий день, бо розуміли, що мають якісь проблеми зі слухом. Були ті, хто був впевнений, що є проблема, а її не виявилось. Було, на жаль, дуже багато молоді, які дуже довго стояли в черзі і говорили “ні, я буду стояти, тому що відчуваю, що це мені треба прямо зараз”. І дійсно вони зізнавалися в тому, що забагато часу перебувають в навушниках, забагато часу спілкуються з допомогою різних девайсів типу блютуз- гарнітури. І це величезна проблема. Тобто вони знали, що є проблеми. І дійсно ми виявили дуже багато проблем зі слухом і у дітей, і у підлітків, і у молоді. Апе головне, що ця кампанія - це шанс врятувати велику кількість людей від жахливих наслідків. Я сподіваюся, вона дасть хороші результати”.

 

 

 

 

«Відчуй» — громадська організація, заснована Людмилою та Андрієм Пишними. З 2011 року системно займається допомогою та соціальною адаптацією людей з порушеннями слуху. За роки діяльності організація реалізувала понад 15 всеукраїнських проектів. Серед них: унікальний для України інклюзивний табір, спрямований на соціалізацію дітей із порушеннями слуху, створення креативного простору «ТАМ» та музичного класу «Біг Бах» для нечуючих, цикл уроків про інклюзію для школярів «Жива мова», безкоштовні онлайн-курси жестової мови для широкого загалу, проект «Коли тиша заговорила». Масштабна ініціатива покликана привернути увагу до теми нечуючих людей і тих, хто втрачає слух, а це більше 3-х мільйонів українців. Загалом в рамках проекту «Коли тиша заговорила »відбудеться понад 10 ініціатив — від освітньої програми для дітей до соціальних експериментів з зірками і лідерами думок.

 

Назад до переліку матеріалів