Крок до посилення інструментів громадської участі: Уряд схвалив законопроєкт “Про публічні консультації”

22.10.2020 року

 

Дієвим публічним консультаціям в Україні бути. У середу, 21 жовтня, Кабінет міністрів України схвалив проєкт Закону України «Про публічні консультації», над текстом якого активно працювала спільно влада, громадськість та експертне середовище. 

 

Ми розпочали роботу над текстом нового законопроєкту, який би унормував питання публічних консультацій в Україні ще під час проєкту “Громадяни в дії”. Це був тривалий і напружений процес, однак я радий, що сторони дослухалися один до одного і наші пропозиції до документу були враховані. Цей проєкт у випадку прийняття дозволить зробити публічні консультації в Україні дієвим та значимим інструментом громадської участі, водночас допоможе сформувати більш спроможне та ефективне місцеве самоврядування в Україні”, - пояснює консультант з розвитку механізмів громадської участі УНЦПД Максим Лукінюк, який активно долучився до розробки нового законопроєкту. 

Наразі процеси публічних консультацій в Україні не унормовані та носять скоріше формальний характер. Як наслідок, українські громадяни не мають можливості ефективно долучатися до обговорення важливих суспільно-політичних рішень, їх думка рідко береться до уваги при прийнятті тих чи інших нормативно-правових актів, відтак державна політика часто реалізується без реального урахування інтересів жителів країни. Вирішити цю проблему може саме новий законопроєкт “Про публічні консультації”. 

Як повідомляють у пресслужбі Мін’юсту, законопроєкт пропонує проводити публічні консультації на основі принципів участі, відкритості та прозорості, доступності, підзвітності, ефективності, пропорційності. При цьому – за участю усіх заінтересованих сторін, тобто осіб, на яких вплине прийняття рішення, прав, свобод, інтересів чи обов’язків, яких воно стосується, а також інших осіб, які виявили бажання брати участь у публічних консультаціях.

Важливо також відмітити, що документ закріпить на рівні закону обов’язок органів державної влади та місцевого самоврядування проводити публічні консультації під час формування та реалізації державної, регіональної політики, вирішення питань місцевого значення, підготовки проектів стратегічних і програмних документів, нормативно-правових актів. Закон чітко визначатиме строки проведення публічних консультацій, перелік питань, щодо яких консультації мають проводитися обов’язково, наявність веб-сайтів чи ресурсів, де повинна буде публікуватися інформація про такі консультації і громадяни зможуть з нею ознайомлюватись. На унормуванні цих питань, зокрема, наполягали експерти Українського незалежного центру політичних досліджень. 

Після ухвалення цього законопроєкту у Верховній Раді необхідно буде також гармонізувати з його положеннями також інші нормативно-правові акти, зокрема Закон “Про місцеве самоврядування”. Тобто процес потребує ще ряду законодавчих змін. Однак важливо, що він рухається і ми бачимо готовність із боку влади нарешті унормувати питання публічних консультацій та зробити їх дієвим інструментом громадської участі. Для українців це важливе рішення, яке дасть змогу впливати на політику на місцях та приймати дійсно потрібні громадам рішення”, - відзначив Максим Лукінюк

Попереду на законопроєкт чекає реєстрація у Верховній Раді, розгляд у профільних комітетах та, звісно ж, безпосередньо голосування у сесійній залі. Після реєстрації до тексту можуть вносити зміни, тому робота над документом триває та переходить на новий етап, до якого варто і надалі долучатися представникам громадяського сектору.

Назад до переліку матеріалів