Нові форми для держреєстрації та структура власності для юридичних осіб

У липні Міністерство юстиції України затвердило нові форми заяв для державної реєстрації юридичних осіб.

Їх можна завантажити у форматі Excel https://cutt.ly/NmHiQ6D та у форматі PDF https://cutt.ly/OmHiT6r.

З 11 липня також ОБОВ'ЯЗКОВЕ оновлення відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (КБВ) в ЄДР. Воно має бути здійснене до 11 жовтня всіма юридичними особами (в т.ч. ГО та БО) щодо яких відповідно до закону в ЄДР мають міститися відомості про КБВ. Ця інформація подається незалежно від того, чи міститься про них актуальна інформація, чи вона потребує змін.

Для цього державному реєстратору необхідно подати:

- заяву щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) — форма 2 або заяву щодо державної реєстрації юридичної особи-громадського формування — форма 4;
- структуру власності за формою та змістом відповідно до Наказу про структуру власності;
- витяг, виписку чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру, тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи-нерезидента в країні її місцезнаходження, — у разі, якщо засновником є юридична особа-нерезидент;
- нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу, яка є КБВ, крім осіб, що користуються Паспортом громадянина України у вигляді ID-картки.

Щодо порядку заповнення заяви та прикладів схематичного зображення структури власності:

1. Заповнюючи відповідну форму заяви з метою оновлення відомостей про КБВ в ЄДР, на першій сторінці заяви у розділі “Стан відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи”, необхідно поставити позначку навпроти “відомості потребують оновлення” та заповнити сторінку 2 заяви. Якщо осіб, які є КБВ, більше ніж одна, заповнюється відповідна кількість аркушів сторінки 2 заяви.
2. Структуру власності юридичної особи рекомендуємо оформлювати наступним чином:
а) при відсутності КБВ (н-д ГО, в складі якої перебуває 4 і більше членів): https://cutt.ly/fmHxOyw
б) у разі наявності КБВ: https://cutt.ly/JmHorQH

Штраф за неподання або несвоєчасне подання інформації про КБВ юридичної особи становить від 17 000 до 51 000 грн.

Моніторимо правове поле в рамках проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства, що реалізується Isar Ednannia у консорціумі з Ukrainian Center for Independent Political Research та Центр демократії та верховенства права.

Назад до переліку матеріалів