“Однією з причин, чому сьогодні 246 день війни, а українці стоять і не готові здаватися ворогу, який більше за них - є демократія” - Максим Лукінюк про важливість законопроєкту №7283

27 жовтня в Укрінформі відбулася пресконференція з народними депутатами та громадськими представниками про те, як гарантувати участь українців в ухваленні рішень на місцевому рівні. В основі цієї зустрічі - Законопроєкт 7283 про народовладдя в громадах, який було розроблено в рамках проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства.

Максим Лукінюк, експерт цього проєкту, консультант з розвитку механізмів громадської участі УНЦПД звернув увагу на перелік проблем - чому даний проєкт закону важливий і потребує прийняття саме зараз - ділимося:

1.      Лише 30% територіальних громад прийняли статут громади, тобто 70% - не можуть взяти участь в процесі вироблення рішень місцевою владою, направлених на розв’язання проблем в громаді. У них заблоковано  можливість подати місцеву ініціативу, електронну петицію, провести громадські слухання, взяти участь в консультаціях, обговорити проект бюджету громади тощо. 

2.      Є приклади навмисного блокування інструментів громадської участі місцевою владою.

Наприклад в Одесі для того щоб люди подали місцеву ініціативу на розгляд ради їм необхідно зібрати 5000 підписів, в Харкові – 10 000 підписів. Тоді як в Вінниці чи Дніпрі необхідно лише 250 підписів, а в Чернівцях – 50 підписів. Так сама ситуація з електронними петиціями, в Одесі потрібно зібрати 1000 підписів на підтримку петиції, а в Харкові – 5000 підписів.

Схожа негативна ситуація з Запоріжжям та Полтавою, хоча там статути громад ухвалені, але всі інструменти громадської участі насиченні блокуючими чи ускладненими нормами, що не дають можливості такими інструментами скористатися.

3.      Внутрішньо переміщені особи (6.5 млн ос. станом на сьогодні) не є членами громад, хоча вони проживають в своїх громадах вже тривалий час. Відтак в них заблоковано право на громадську участь.  Людей потрібно оформити, в додачу - в них є бажання виходити на комунікацію з місцевою владою.

4.      В Україні є і прогресивні громади, їх приблизно 50 з загальної кількості в 1470. В них працюють як класичні так і інноваційні інструмент громадської участі (публічні консультації, громадський бюджет, шкільний громадський бюджет, бюджетні слухання чи бюджетні регламенти, громадська експертиза виконавчих органів МС, експертні ради, рада підприємців,). Їх позитивні практики необхідно поширити і на всі інші. А для цього необхідно внести зміни в ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні».

Як висновок, вважаємо, що демократичні процедури необхідно розвивати вже і тепер. Теза: «зараз війна і такі закони не на часі», є помилкова.

Адвокаційна активність реалізовується завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через USAID - US Agency for International Development

Назад до переліку матеріалів