Підтвердження відомостей в ЄДР про КБВ для ГО: новації

До уваги громадського сектору!

Міністерством юстиції України визначено порядок надання юридичними особами пояснень або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (далі — КБВ) та структуру власності юридичної особи. Відповідний документ було прийнято 14 червня 2023 року та затверджено Наказом Мін’юсту № 2211/5.

Зокрема, Порядок передбачає можливість державного реєстратора направляти вимогу юридичній особі для надання письмового підтвердження відомостей щодо КБВ або структуру власності юридичної особи. Така вимога надсилається держреєстратором протягом 3-х робочих днів з дати внесення до ЄДР відмітки про можливу недостовірність інформації.

Юридична особа зобов’язана надати необхідні документи та пояснення у 10-денний термін з дня отримання такої вимоги.

Варто зазначити, що отримані пояснення та підтвердження державний реєстратор розглядає протягом 2-х робочих днів на предмет відсутності підчищень або дописок та, у разі виявлення невідповідностей, направляє лист про необхідність їх усунення.

Таке підтвердження відомостей в ЄДР про КБВ, структуру власності здійснюватимуть всі юридичної особи, у тому числі громадські формування.

На даний момент Міністерство фінансів розробляє Методологію визначення юридичною особою КБВ. Відповідно до Наказ МІнфіну № 192 від 14.04.2023 р. створення робоча група з представників органів влади та громадського сеткору. Після ухвалення документу підходи до визначення КБВ у неприбуткових організацій можуть бути переглянуті. Як наслідок ухвалення зазначеної методології та дії Наказу Мін’юсту № 2211/5 громадський сектор може стикнутись з імперативною необхідністю перевизначати свої КБВ (або їх відсутність).


Матеріал підготовлено юристами проекту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства

Назад до переліку матеріалів