Презентація звіту “CSO METER: Ukraine 2022. Country Report”

24 липня у гібридному форматі Український незалежний центр політичних досліджень презентував звіт “CSO METER: Ukraine 2022. Country Report”, розроблений за підтримки Європейського Союзу. До події долучилися представники української влади, громадського сектору та міжнародних організацій.

Національний звіт “CSO Meter: Ukraine 2022.Country Report” розробляється вже протягом п’яти років УНЦПД у співпраці з ECNL та національними експертами. Документ має на меті виявлення актуальних ризиків та загроз, перспектив розвитку громадянського суспільства у синергії з бізнесом та владою, а також основоположних прав та свобод людини і громадянина.

Зустріч вітальними словами відкрили міжнародні партнери Джулія Якобі з Представництва Європейського Союзу в Україні та Сімона Огненьовська з ​​European Center for Not-for-Profit Law.


Захід складався з двох дискусій. Перша - “Дотримання основоположних прав в умовах війни та під час повоєнного відновлення: поточні акценти та вектори руху”. Її модерувала Юлія Каплан, представниця Національного інституту стратегічних досліджень. Учасниками цієї панелі були:
- Олександра Романцова, виконавча директорка Центру громадянських свобод;
- Денис Чистіков, заступник Постійного представника Президента у АР Крим;
- Наталія Окша, заступниця директора з Департаменту інформації та взаємодії з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України;
- Інна Підлуська, заступниця виконавчого директора Міжнародного Фонду “Відродження”;  
- Зера Козлиєва, старша юридична радниця Truth Hounds;
- Олександра Яновська, суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду; 
- Ігор Попов, експерт Українського інституту майбутнього;
- Даниїл Попков, юридичний радник, Центр прав людини ZMINA.

Ключовими точками цієї частини обговорення стали виклики та можливості їх подолання щодо дотримання прав людини і громадянина, у тому числі на тимчасово окупованих територіях, притягнення винних до відповідальності за воєнні злочини, безпеки журналістів, волонтерів та громадських активістів, ефективність роботи правоохоронних органів та судової системи (зокрема, дотримання розумних строків кримінального провадження), здатність громадянського суспільства та його організацій ефективно протидіяти фактам порушення прав в умовах війни та на перспективу повоєнного відновлення.

Друга панель була про взаємодію між громадянським суспільством, бізнесом та державою. З вступним словом до учасників заходу звернувся Вадим Денисенко, виконавчий директор Українського інституту майбутнього, який поділився власним баченням ключових аспектів тристоронньої взаємодії. Модерувала дискусію Мирослава Чорноусько, координаторка проєктів УНЦПД. Доповідачами дискусії були:
- Олександр Ярема, Державний секретар Кабінету Міністрів України; 
- Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання;
- Даніель Білак, партнер міжнародної юридичної фірми Kinstellar, доброволець Сил територіальної оборони Збройних сил України;
- Валерія Татарчук, засновниця БФ “Твоя Опора”;
- Максим Свисенко, член Правління Української Студентської Ліги;
- Марина Попатенко, Радниця з питань політик та залучення ​​програми USAID «Мріємо та діємо» IREX in Ukraine;
- Ольга Лимар, Виконавча директорка РПР;
- Олена Смоляк, членкиня Правління ГО “ПРАВОСВІДОМІ”, адвокат;
- Лариса Польська, голова Правління Фонду громади міста Херсон “Захист”.

Учасники другої панелі не лише обмінялись думками щодо актуальних тенденцій тристоронньої взаємодії, але й розставили пріоритетні акценти щодо розвитку  її оптимальних моделей на короткострокову і довгострокову перспективу. 

Захід став одним з необхідних кроків для імплементації пропозицій для поліпшення правового середовища для організацій громадянського суспільства.

Переглянути повну версію обговорення можна тут: http://surl.li/jkycy

Звіт англійською: http://surl.li/jkyai 

Презентвцію реалізовано в рамках проекту “CSO Meter: A Compass to Conducive Environment and CSO Empowerment” за підтримки Європейського Союзу

Назад до переліку матеріалів