Про феномен волонтерства в Україні: "Спільнодія" та її місія

Позаду – рік повномасштабного вторгнення, головними словами якого стали «героїзм» та «незламність». Символом війни став пошук рішень в абсолютно непередбачуваних обставинах. А уособленням тих, хто завжди знаходить ці рішення, став волонтер.

Волонтерство в Україні – це, без перебільшення, феномен. Вражає, як по-новому він розкрився у складний для держави і суспільства час. Волонтери докладають надзвичайних зусиль задля перемоги і роблять, здавалося б, неможливе.

Водночас з масштабуванням волонтерського руху з’явилась і ціла низка викликів. Деякі нормативні механізми є недостатніми та потребують уточнення, інші – навпаки вимагають дерегуляції. 

Сьогодні найбільш помітними є проблеми, пов’язані з процедурами ввезення та розподілу гуманітарної допомоги, переслідуванням волонтерів та гарантуванням їхньої безпеки. Достатньо багато проблем залишається також у податковій сфері, у питаннях звітності. 

Волонтерство є важливою складовою спроможності держави до обороноздатності та відновлення. Тому до його підтримки зараз долучається багато організацій. Зокрема, Фондом Східна Європа у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень і ГО «Разом проти корупції» за фінансової підтримки Європейського Союзу, впроваджується програма «Спільнодія».

Наразі існує низка ініціатив, які сприяють подальшому розвитку волонтерського руху. Часто ті, хто допомагають іншим, самі потребують консультації у питаннях, в яких не є компетентними. Насамперед це процеси, пов’язані із взаємодією з державою, гарантіями для волонтерів, питаннями звітності. 

У цьому контексті «Спільнодія» є унікальною програмою. Вона сприятиме розвитку потенціалу волонтерських груп, а також популяризації волонтерства в Україні.

«Спільнодія» – це:

Навчання

  • Онлайн-курси у співпраці з Державною службою України з надзвичайних ситуацій (ДСНС)
  • Офлайн-тренінги для залучення волонтерів до рятувальників, з ідентифікації / повідомлення про мінування
  • Семінари з підвищення кваліфікації

Підтримка

  • Програма малих грантів для організацій громадянського суспільства (ОГС), які займаються волонтерською діяльністю
  • Створення прозорих та адекватних правил для сприяння волонтерській діяльності
  • Розроблення алгоритму мінімізації нецільового використання гуманітарної допомоги волонтерськими спільнотами, які приймають гуманітарну допомогу, та всіма активними громадянами
  • Запуск кампанії визнання волонтерів на національному та місцевому рівнях

Електронні інструменти

  • Модернізація Освітньої онлайн-платформи Зрозуміло!, розробка мобільного додатку
  • Оновлення мобільного додатку «Розмінування України»
  • Створення і запуск платформи доступного житла

До речі, на Освітній онлайн-платформі Зрозуміло! вже є низка безкоштовних курсів для волонтерів. Знайти їх можна за посиланням – https://zrozumilo.in.ua/ 

У межах реалізації програми «Спільнодія» УНЦПД фокусується на дослідженні сфери волонтерства у частині: 

  • роботи волонтерських хабів у великих та середніх громадах; 
  • безпеки діяльності волонтерів; 
  • фінансових та податкових аспектів діяльності волонтерів та волонтерських організацій; 
  • використання цифрових технологій волонтерами та волонтерськими організаціями. 

За результатами досліджень будуть запропоновані додаткові законодавчі та правозастосовні механізми поліпшення правового середовища для діяльності волонтерів та волонтерських організацій, розвитку державної політики волонтерської діяльності.

Принагідно запрошуємо громадські та благодійні організації, волонтерські та гуманітарні ініціативи ділитися з нами власним досвідом, розповідати про виклики, які постають перед ними під час роботи, та спільно знаходити найкращі рішення. 

Останнім часом дослідження фіксують позитивні тенденції. В умовах війни, попри всі складнощі, волонтерські та гуманітарні ініціативи були не просто гнучкими та адаптивними, але й активізували свою роботу в рази, навіть порівняно з 2013 роком. 

Наприклад, з 2013 року кількість благодійних організацій в Україні збільшилась на 38 відсотків. У 2022 році було зареєстровано понад 6000 нових благодійних організацій. Лідерами тут стали місто Київ, Київська, Львівська та Дніпропетровська області.

Важливо, що завдяки створеним ініціативам, вдалося зібрати донати від українців та іноземців на суму понад 33,96 млрд грн (майже 1 млрд доларів). Крім того, з’явилася низка спеціалізованих платформ. Серед яких державні UNITED 24 (на базі якого започатковано проєкт Армія дронів), єДопомога. Окрему нішу займають гуманітарні хаби, які є поліфункціональними. Вони надають допомогу як ЗСУ, так і постраждалим від війни – ВПО, родинам, які опинились у складних життєвих обставинах. Слід також відзначити консолідацію бізнесу та громадського сектору навколо спільної мети. 

Звісно, для нормального функціонування волонтерських та гуманітарних ініціатив має бути організовано належну законодавчу підтримку. Деякі кроки для поліпшення правового середовища для діяльності волонтерів вдалося реалізувати вже у 2022 році. 

Зокрема, восени минулого року було внесено зміни до ЗУ «Про волонтерську діяльність», які наблизили його до реальних умов та вимог волонтерської спільноти. Водночас було внесено зміни до Податкового кодексу України, які уможливлюють звільнення від оподаткування витрат організацій, що залучають волонтерів, на їх відрядження, медичні огляди, щеплення, участь у навчальних тренінгах. 

Було також запроваджено так звану податкову амністію для волонтерів, які збирали кошти на особисті банківські картки, але не були включеними до волонтерського реєстру. Однак остаточно проблема не була вирішена, зважаючи на стислі строки такої амністії. Значна кількість осіб досі не включена до Реєстру, тому, за чинним законодавством, вони мають сплачувати податки з надходжень на рахунок на загальних підставах.

Отже, попереду ще багато роботи і ми в межах програми «Спільнодія» продовжуємо докладати всіх зусиль, аби волонтерити в Україні було комфортно та ще більш результативно.

Програма «Спільнодія» впроваджується Фондом Східна Європа у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень і ГО «Разом проти корупції» коштом Європейського Союзу

Назад до переліку матеріалів