Синергія, якій під силу все: волонтери, влада і донори за одне

30 червня-1 липня в Трускавці відбувся саміт волонтерських і гуманітарних ініціатив. Його метою у цей непростий для України час було покращення взаємодії між владою, бізнесом та громадським сектором. Тому для стратегії взаємодії було запрошено представників ГО та БФ, державного управління та органів місцевого самоврядування, а також міжнародних донорських спільнот, які допомагають на усіх можливих фронтах давати відсіч ворогу. Під одним дахом з однією місією зустрілися понад 200  учасників з усіх куточків світу.
Великою приємністю на початку заходу було привітання від Президента України Володимира Зеленського, яке озвучив начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Експерти Українського незалежного центру політичних досліджень представили організацію у трьох активностях:
1. Семінар “Гуманітарна допомога до кордону та після: митниця, логістика, склади”;
2. Інтерактивний клас для сталості і впливовості громадської ініціативи: поради практиків;
3. Семінар “Облік та звітування про надання гуманітарної допомоги”.

Панель по гуманітарній допомозі модерував Дмитро Мазурок, координатор проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України. Учасниками семінару були:
- Оксана Юринець (співзасновниця Першого жіночого ветеранського простору “Рехаб”;
- Андрій Колотій (координатор гуманітарного штабу “ДопомогтиUA Lviv”;
- Максим Терлецький (в.о. директора КУ Львівської міської ради “Інститут міста”;
- Ксенія Куянцева (менеджерка з гуманітарних програм БФ “Восток SOS”.

На практичному інтерактивному класі сталості й впливовості громадських ініціатив УНЦПД представили:
- Максим Лациба, керівник Програми розвитку громадянського суспільства України; він схематично показав як працює механізм прийняття рішень у державі.
- Максим Лукінюк, консультант з розвитку механізмів громадської участі; він розповів як працює місцева демократія і поділився географією антикризових хабів для ОГС, в яких надає правові консультації.

Семінар “Облік та звітуванняпро надання гуманітарної допомоги” модерувала Юлія Панура, консультантка з питань оподаткування ОГС та благодійної діяльності. Гостями її панелі були:
- Олена Озерова, експертка MCFR Головбух;
- Меланія Подоляк, координаторка гуманітарного штабу БФ Сергія Притули;
- Наталія Ліпська, директорка Благодійного фонду “Крила надії”. 

Окремою родзинкою саміту була серія можливостей для волонтерських громад від міжнародних проєктів технічної допомоги та донорів. 

На завершення зустрічі у світовому кафе разом було напрацювано подальші кроки та план відбудови після перемоги.

Захід показав, що незважаючи на війну, усі учасники - люди “дії”, оптимісти, сміливці та трудоголіки 24/7. Хтось знайшов собі фінансування та ділові контакти, а хтось безкоштовні склади для гуманітарки від місцевої влади на круглому столі - і це знову про те, що всі запрошені -  згуртоване ком'юніті з однією місією, яке відважно драйверить українців до перемоги у війні. Все відвоюємо, все відбудуємо!

Саміт проведено ІСАР Єднання у партнерстві з Львівською обласною військовою адміністрацією за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», Посольства США в Україні та Європейського Союзу в межах проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства»

Назад до переліку матеріалів