Українській молоді та дітям можуть надати право участі у місцевому самоврядуванні

02.12.2020 року

 

В Україні триває активна робота над текстом нового законопроєкту “Про місцеве самоврядування в Україні”. Серед питань, які обговорюють учасники робочої групи - участь молоді та дітей у місцевому самоврядуванні та прийнятті рішень на місцях. 

Мова про право юнаків та юначок, хлопчиків та дівчаток висловлювати свою думку та впливати на політику в громаді. Особливо щодо питань, які стосуються безпосередньо них. 

Саме тому експерти Українського незалежного центру політичних досліджень наполягають на включенні до нового законопроєкту норм, котрі дадуть молоді та дітям право консультативних форм участі в місцевому самоврядуванні. Так, вважають за необхідне:

  • створити механізми та гарантії залучення дітей та молоді до участі у місцевому самоврядуванні та процесі вироблення рішень через молодіжні ради, учнівське та студентське самоврядування, шкільний громадський бюджет, молодіжні центри тощо;

  • надати молоді від 14 років право ініціювати та брати участь у місцевих ініціативах, громадських слуханнях, громадських експертизах;

  • інформувати дітей та молодь про результати розгляду порушеного ними питання чи наданих пропозицій, надавати роз’яснення щодо можливості їх врахування.

 

Такий підхід дозволить зробити прийняття рішень та загалом формування політик на рівні громад максимально інклюзивним, актуальним та затребуваним. Діти з 14 років, мають право самостійно розпоряджатися своїм заробітком, бути засновником юридичних осіб, укладати договори банківського вкладу та розпоряджатися ним, але все ще не мають повноцінної можливості впливати на прийняття рішень, котрі безпосередньо стосуються їхнього життя та благополуччя. Тому зараз працюємо над тим, щоб нова редакція закону “Про місцеве самоврядування в Україні” прибрала цю несправедливість”, - заявив консультант УНЦПД з розвитку механізмів громадської участі Максим Лукінюк.

 

Нагадаємо, нещодавно в Україні розпочалась інформаційна кампанія “Громадянське суспільство та влада - кращі практики співпраці”, яку разом ініціювали Міністерство культури та інформаційної політики України (МКІП) та проект "Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”.

Назад до переліку матеріалів