Увага! Небезпечні зміни законодавства для ОГС!

Міністерство цифрової трансформації України розробило проєкт постанови КМУ, яким передбачається змінити порядок роботи з відкритими даними. Так, пропонується припинити оприлюдення даних з 141 державного реєстру на період дії воєнного стану.

! Обмеження до доступу певних даних в умовах війни виглядає обгрунтованим. Це місцезнаходження камер відеоспостереження, об’єктів підвищеної небезпеки, сертифікованих аеродромів тощо. Але обмеження до інших даних становить небезпеку для громадського сектору і країни в цілому.
 
Наприклад:
 
- Відсутність даних про щомісячні надходження податків і зборів, фінансову та податкову звітність не дозволить аналізувати ефективність податкового законодавства для ОГС та робити пропозиції щодо його вдосконалення.
- Відсутність даних про фінансову звітність платників податків унеможливить моніторинг фінансової та податкової доброчесності своїх контрагентів, дізнатись про невиконання ними своїх договірних зобов'язань.
- Відсутність доступу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань створить значні перешкоди в реєстраційних процедурах.
 
Закриття доступу до екологічних реєстрів позбавить громадянське суспільство інструментів контролю і можливості впливати на загрозливі ситуації.

!! Закликаємо не бути байдужими!

До 20 серпня 2022 року надсилайте свої зауваження та пропозиції до Мінцифри на This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. або поштою 03150, м. Київ, вул. Ділова, 24

Матеріал створено завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку в рамках проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України

Назад до переліку матеріалів