Волонтерський Саміт «ЗСУ ТА ВОЛОНТЕРИ — ШЛЯХ НЕСКОРЕНИХ»

4 грудня в столиці відбувся Волонтерський Саміт «ЗСУ ТА ВОЛОНТЕРИ — ШЛЯХ НЕСКОРЕНИХ». Захід об’єднав під одним дахом урядовців, народних депутатів, представників Генштабу та  Міністерства оборони України, послів країн-партнерів, керівників 120 провідних волонтерських та благодійних ініціатив з усіх регіонів України, військових та громадських активістів.

Під час події учасники обмінялися досвідом допомоги ЗСУ та розвинули свої горизонтальні зав’язки. Крім того було обговорено державне визнання оборонного внеску волонтерів у російсько-українську війну, розглянуто міжнародний волонтерський досвід (успіхи та виклики), правову безпеку волонтерів, ввезення гуманітарної допомоги та кримінальна відповідальність за це (товарів подвійного призначення, автомобілів), банківське регулювання операцій/валютний нагляд при ввезенні гумдопомоги та товарів для ЗСУ в Україну тощо.

Саміт вітальними словами відкрили заступниця МІністра оборони України Ганна Маляр та Надзвичайна і Повноважна Посол Чорногорії Драгіца Понорац.

Перша панельна дискусія велася на тему позитивної співпраці волонтерів України з закордонними партнерами. Володимир Шейгус, виконавчий директор Isar Ednannia більше 29 років займається волонтерством. Він поділився з присутніми деталями пройденого шляху в цій стезі та розповів з якими питаннями до нього можуть зараз звертатися ОГС за підтримкою.

На другій панелі говорили про правову безпеку волонтерів. Сергій Козир, народний депутат України, голова тимчасової слідчої комісії ВРУ звернув увагу на корупційні ризики:

«Всього за два місяці роботи Тимчасово слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів можливого порушення законодавства України у сфері гуманітарної допомоги встановлена невідповідність прийнятих Кабінетом Міністрів України постанов, що регулюють обіг гуманітарної допомоги в Україні в воєнний час, з чинним Законом України «Про гуманітарну допомогу». Це призводить до відсутності підзвітності та прозорості в сфері обігу гуманітарної допомоги. Тому наша місія – захистити та вдосконалити закони України, права отримувачів та набувачів гуманітарної допомоги, права волонтерів» 

Однією з тем третьої панелі було ввезення товарів подвійного призначення. На ній волонтерка Марія Берлінська закликала першого заступника Держспецекспорту і всіх представників влади з’їздити хоч на тиждень на фронт, щоб зрозуміти, як там бути без життєвонеобхідних поставок, які затримують через те, "що хтось десь не підписав якийсь папірець".

Четверта панель про податки була не менш важливішою за попередню. Питання “Реєструватися чи ні в Реєстрі волонтерів АТО” так і не знайшло однозначної відповіді. Роман Грищук, народний депутат України, голова робочої групи з напрацювання змін до законодавчих актів у сфері гуманітарної допомоги комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів прокоментував це так:

"Я максимально просуваю історію з тим, що максимально підтримую волонтерів, які підтримують ЗСУ. Немає окремо влади і окремо громадських ініціатив. Ми всі робимо одне діло. Тому якщо є пропозиції по законодавчим змінам, звертайтеся, внесемо та адвокатуватимемо це в парламенті"

Відеозаписи кожної з панелей завантажимо у розділ "відео" на facebook.

Дякуємо за участь НБУБлагодійний Фонд Сергія Притули / Serhiy Prytula Charity FoundationRazom for UkraineБлагодійний фонд «Крила надії»,
БОН Благодійний Фонд та усім присутнім громадським активістам і активісткам, зокрема Олександру Лабецькому, Ірині Супрун, Ростиславу Тістику, Анні Крисюк, Софії Федині, Ігорю Дулину, Оресті Бріт, Мар'яну Заблоцькому, Вадиму Матвіїву, Святославу Літинському, Наталії Ліпській, Олегу Яницькому, Уляні Кузик тощо. Тегайте на фотографіях себе та свої організації. 

Волонтерський Саміт організовано ГО "Нескорені" в партнерстві з волонтерськими ініціативами за фінансової підтримки проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства, наданій через USAID - US Agency for International Development


Назад до переліку матеріалів