Як волонтеру-благодійнику не платити 19,5% податків за надану допомогу ЗСУ та ВПО?

Як волонтеру-благодійнику не платити 19,5% податків за надану допомогу ЗСУ та ВПО? Встигнути подату заяву до 30 грудня 2022 року.

Крок 1

Подати заяву за формою № 1-РВ з позначкою «Включення до реєстру» до територіального органу ДПС (розділ ІІ Наказу Мінфіну від 30.10.2014 р. № 1089):
- особисто до будь-якого органу ДПС з паспортом;
- поштою
  • до територіального органу ДПС за основним місцем обліку;
  • додати копію паспорту;
  • підпис волонтера – благодійника на заяві № 1-РВ має бути завірений нотаріально.
- через уповноважену особу (представника) до органу ДПС за основним місцем обліку волонтера-благодійника.
* уповноважена особа повинна мати:
  • документ, що посвідчує особу такого представника;
  • документ, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії (з чітким зображенням);
  • нотаріально засвідчена довіреність на проведення відповідних дій (після пред’явлення повертається) та її копії.
Іноземці та особи без громадянства додатково повинні мати документ, що підтверджує законність перебування на території України.
До відома станом на 27.12.2022 р.:
1. Вкладка Електронного кабінету «ЕК для громадян» (https://cabinet.tax.gov.ua/individual) не передбачає можливості подати заяву за формою № 1-РВ.
2. Заява за формою № 1-РВ, що розміщена на офіційному сайті ДПС (https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/elektronni-formi-dokumentiv/reestratsiya-ta-oblik-platnikiv/) та заповнюється волонтерами для включення у Реєстр не оновлена.
3. Зміни до Наказу МІнфіну від 30.10.2014 р. № 1089 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1471-14#Text), не опубліковані на Офіційному порталі Верховної Ради України.
Крок 2

Отримати лист від ДПС про включення до Реєстру волонтерів АТО.

Включення до Реєстру здійснюється за заявницьким принципом протягом одного робочого дня.
Крок 3

Перевірити на які цілі витрачено зібрані кошти.
Кошти не оподатковуються за умови, що вони витрачені тільки на користь осіб, визначених у підпунктах «а» та «в» підпункту 165.1.54 Податкового кодексу України:
- УБД-військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівників ЗСУ, Нацгвардії України, СБУ, СЗРУ, Держприкордонслужби України, МВС, Управління держохорони України, Держслужби спецзв’язку та захисту інформації України, працівників Нацполіції України та ін. або на користь членів сімей таких УБД;
- працівників підприємств, установ, організацій, сил цивільного захисту, які залучаються та беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових дій, або на користь членів їхніх сімей;
- фізичних осіб, які мешкають на території населених пунктів, в яких проводяться бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах тощо.
Крок 4

Перевірити наявність підтверджуючих документів про цільові витрати благодійних пожертв.
 
Підтвердженням можуть бути фіскальні чеки про придбання ліків, продуктів харчування, виробів медичного призначення; рахунки на оплату та виписки з медичної карти пацієнта, якому відшкодовано вартість лікування; товарно-транспортні накладні на підтвердження реальності операцій з послуг перевезення; договори поставки тощо.
! Звертаємо увагу

*Для отримання пільги залишилося 4 дні
 
**Витрати благодійників не потребують документального підтвердження тільки за період із 24 лютого по 1 травня 2022 року

***Якщо благодійник зареєструється в Реєстрі без наявності підтверджуючих документів, є ризик того, що зібрані кошти не будуть звільнені від оподаткування, а сам благодійник може бути притягнутий до відповідальності за наслідками податкової перевірки

 
Для зручного використання візуалізували покрокову інструкцію у вигляді інфографіки.

Матеріал створено у межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через USAID - US Agency for International Development

Назад до переліку матеріалів