Закон України "Про громадські об'єднання": загрози

Зміни до статті 23 Закону України «Про громадські об'єднання» небезпечні для ОГС.
 
Чому?
 
Пропонується щорічно до 1 квітня зобов’язати керівників та осіб, які входять до органів управління ГО, а також створених ними товариств/підприємств, подавати інформацію про доходи та майно для оприлюднення Державною податковою службою.
 
Консорціум (Isar Ednannia, Ukrainian Center for Independent Political Research та Центр демократії та верховенства права) вбачають у цьому законопроєкті загрозу. Члени громадських організацій зіткнуться з надмірним фінансовим контролем та порушенням особистого простору через необґрунтоване втручання у приватність. Тисячі членів громадських організацій будуть змушені подавати відомості про доходи та майно, а для цього їм доведеться звертатися за довідками про доходи та інші документи, наприклад, ті що, оформлювалися у нотаріуса задля відображення точної та правдивої інформації у своїх відомостях. Такий підхід може паралізувати діяльність ГО та негативно вплинути на досягнення мети, з якою була створена громадська організація. Це створить додаткове навантаження і непропорційний тиск на людей і громадський сектор в цілому, через що люди будуть просто припиняти своє членство у організаціях.
 
Наголосимо також, що всі норми підзвіності і фінмоніторингу вже і так є в законодавстві і всі вони “ок”. Якщо і є якісь випадки збагачення, то це не проблема сектору, це випадки, які потребують розслідування та покарання.
 
*під звітування підпадають директор, члени загальних зборів, правління, наглядової ради, ревізійної комісії та всіх інших органів управління громадського обʼєднання.
 

Назад до переліку матеріалів