Законопроєкт № 4521— атака на волонтерський рух України

Громадські, благодійні та волонтерські організації закликають народних депутатів України відхилити законопроєкт № 4521 “Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки волонтерської діяльності”. Його ухвалення створить загрози для діяльності організацій, котрі залучають іноземних волонтерів, оскільки процедура залучення іноземних волонтерів суттєво ускладниться. Законопроєкт спрямований на боротьбу з фіктивною волонтерською діяльністю, яку іноземці нібито використовують для отримання посвідки на проживання в Україні. Проте запропоновані механізми неефективні та не дозволять досягти мети законопроєкту.

Під таким зверненням, в тексті якого наведені ключові ризики для організацій, що залучають волонтерів, вже підписалися понад 75 організацій громадянського суспільства. 11 жовтня позицію громадського сектора озвучили представники організацій, що реалізують проєкт “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України” та інших громадських організацій на прес-конференції у Києві. 

“Спільна позиція всіх організацій, котрі долучалися до обговорення цього законопроєкту ще у квітні – відхилити його як шкідливий і недемократичний”, - наголосила Анна Ісічко, координаторка проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України” від Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ). Експерти виокремлюють кілька норм законопроєкту, котрі шкодять громадському сектору. 

Так, якщо зараз організація просто повідомляє Мінсоцполітики про волонтера-іноземця, то за новими правилами потрібен буде дозвіл від міністерства для кожного з них, волонтерів перевірятимуть МВС та СБУ, а кількість потрібних документів зросте. Причому розглядати заявку посадовці зможуть до 20 днів – тож ОГС не зможуть швидко залучити волонтерів, якщо потреба термінова. При цьому не передбачено процедури оскарження відмови у наданні такого дозволу. 

"Якщо ми хочемо стимулювати, а не обмежувати волонтерство в Україні, то потрібно дивитися: чи несе законопроєкт загрози. А ризиків є багато, адже проєкт покладає на Міністерство соціальної політики невластиві функції, які призведуть до бюрократизації роботи волонтерів. Складніша процедура їх залучення може загрожувати тим високим темпам розвитку волонтерських організацій, які ми маємо після Революції Гідності, коли небайдужі громадяни включаються там, де не встигає відреагувати держава, і допомагають людям, що потребують підтримки”, – вказала Анна.

“Законопроект 4521 атакує зусібіч волонтерську діяльність, міжнародну європейську інтеграцію України і, найгірше, позбавляє можливості українців отримувати благодійну допомогу через міжнародні волонтерські ініціативи. Зверніть увагу лише на цинічну назву законопроекту “..щодо підтримки волонтерської діяльності...", насправді ж у тексті жодної підтримки, яка посилить чи покращить волонтерство. Фактично запроваджується контроль спецслужб за благодійною роботою міжнародних волонтерів. Так українські громадські організації і благодійні фонди мають ставати в чергу і випрошувати дозвіл на залучення міжнародного волонтера у Національної Поліції, СБУ, Міграційної служби і Мінсоцполітики. Законопроект 4521 зовсім не вирішує проблеми нелегальної трудової міграції і є повністю нелогічним, бо змушує іноземців, які вже законно перебувають в Україні і хочуть на волонтерських основах допомогти, просити на це дозвіл у купи спецслужб”, - зазначив Максим Лациба, керівник Програми розвитку громадянського суспільства УНЦПД.

Законопроєкт №4521 розробило Міністерство соціальної політики, а ініціатором документу виступив Кабмін. Офіційна мета проєкту – боротися з нелегальною міграцією. У пояснювальній записці автори стверджують, що запрошення волонтерів-іноземців часто стає прикриттям для незаконного в’їзду в Україну, однак жодних даних не наводять. “Ми звернулись до ДМС, СБУ та поліції із запитом надати підтвердження цього, але відповіді по суті не було. Тобто держава або приховує від нас дані про правопорушення, або їх взагалі немає. Тому, скоріш за все, ці твердження необґрунтовані”, - заявив юрист “Восток-SOS” Даніїл Попков.

Роман Лозинський, народний депутат (фракція “Голос”), додав, що з досвіду роботи у скаутській організації "Пласт" добре розуміє, якою важливою буває роль іноземних партнерів, закордонних друзів та подруг, з якими вони працювали спільно. "Цей законопроєкт не можна змінити у другому читанні. Його треба переписувати, змінювати, бо на концептуальному рівні він є шкідливим. Будемо дискутувати про це, вже домовилися на початку наступного пленарного тижня предметно поговорити з колегами з міжфракційного об'єднання. Додам, що на мою думку, будь-який законопроєкт має спиратися на конкретні дані, і надважливо, щоб законопроєкти для волонтерів не напрацьовувалися без волонтерів. Я думаю, це має бути урок для уряду", – підкреслив він.

Голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик зазначила, що їхня правозахисна організація постійно залучає іноземних волонтерів, більшість з яких – білоруси, які вимушені покинути свою країну. За її словами, цей законопроєкт є одним із 10 небезпечних для громадянського суспільства, які зараз зареєстровані у парламенті, і  є єдиним, поданим від Кабміну, - а всі решта подані депутатами. Вона додала, що в більшості країн до іноземних волонтерів застосовують такий самий правовий режим, як і до волонтерів-громадян.

Правозахисники та експерти у спільному зверненні закликали Верховну Раду відхилити законопроєкт № 4521 “Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки волонтерської діяльності”. Запрошуємо ОГС долучатися до спільної позиції! 

Подія проведена в рамках проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

 

Назад до переліку матеріалів