Згуртована країна у вимірах регіональних стратегій: Влада та неурядові експерти шукають практичні рішення для соціальної згуртованості в регіонах

16.12.2020 року

 

Українське суспільство демонструє тенденцію відмови від “вертикальної” політики та потребує активної роботи над забезпеченням соціальної згуртованості та єдності. Саме про те, як забезпечити соціальну згуртованість в Україні, зокрема при реалізації державної та регіональних стратегій регіонального розвитку, говорили учасники тематичного семінару, проведеного в рамках Регіональної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію»,  організованої Українським незалежним центром політичних досліджень, партнером проекту “Побудова стійкості до конфлікту шляхом діалогу” за фінансування ЄС,  у співпраці з  Секретаріатом Кабінету Міністрів України. 

До заходу, який відбувся у вівторок, 15 грудня 2020 року, доєдналося 161 представник (74 жінки та 87 чоловіків) регіональних органів виконавчої влади, керівників департаментів обласних адміністрацій та представників Секретаріату Кабінету Міністрів України. Головна тема дня - регіональні стратегії соціально-економічного розвитку зі стратегічною метою соціальної згуртованості. 

Питання соціальної згуртованості стоїть не тільки перед Україною, але й перед більшістю країн європейської спільноти і світу, тому важливо подивитись, яким чином формуючи цю згуртованість ми можемо досягати більшого, налагоджуючи нашу взаємодію і рухаючись вперед. Ми маємо у країні політичну волю для формування такої соціальної згуртованості. Я сподіваюся, що сьогодні ми отримаємо відповіді на ряд питань, як ми можемо взаємодіяти і посилювати соціальну згуртованість громадян України. Для нас важливо підтримувати подібну взаємодію і налагоджувати діалоги на всіх рівнях”, - зазначив під час свого виступу Олександр Ярема, Державний Секретар Кабінету Міністрів України. 

Соломія Старосольська, в.о. генерального директора Директорату координації та оцінки регіональної політики Кабінету Міністрів України, детальніше зупинилася на питанні Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027:

“Цей документ є не ідеальним, але максимально якісним. Однією із ключових його цілей є формування згуртованої держави в соціальному, гуманітарному, економічному, екологічному, безпековому та просторовому вимірах. І при цьому безсумнівним здобутком є те, що досягнення цієї цілі розписане у нас із урахуванням особливостей кожного регіону. У тому числі з урахуванням створення умов для реінтеграції тимчасово окупованих територій”. 

До 5 лютого 2021 року усі регіони мають внести відповідні зміни до обласних стратегій соціально-економічного розвитку та напрацювати регіональні плани, тож семінар став особливо затребуваним та актуальним для учасників цього процесу.

Так, Юлія Тищенко, керівниця Програми підтримки демократичних перетворень УНЦПД та співзасновниця Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію», ознайомила учасників семінару із поняттям соціальної згуртованості та розповіла про основні аспекти, на які держслужбовцям варто звертати увагу при роботі над формування соціальної згуртованості у своїх регіонах. Зокрема при розробці регіональних стратегій соціально-економічного розвитку. Це, до прикладу, узгодження спільних цінностей у громаді, локальна ідентичність, яка інкорпорується в загальнонаціональну ідентичність, міцність соціальних відносин, нерівність соціальних груп, довіра як один із показників можливостей співпраці та взаємодії між громадами, регіонами і людьми. 

Детальніше на методах та інструментах того, як перевести поняття соціальної згуртованості із теоретичної цілі, прописаної у Державній стратегії регіонального розвитку, у практичні дії із вимірюваним результатом, учасникам і учасницям семінару розповів Ярослав Жаліло, доктор економічних наук, заступник директора, керівник Центру соціально-економічних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень, автор доповіді  Пріоритет “згуртована країна” у вимірах регіональних стратегій .

Як зауважив пан Жаліло, поняття соціальної згуртованість нині є доволі поширеним, однак при цьому практичних засобів реалізації та досягнення такої єдності поки напрацьовано недостатньо. 

Відтак експерт звернув увагу слухачів на необхідності переходу від поняття територіальної згуртованості до дійсно згуртованої країни. Для цього, на думку пана Жаліло, необхідно розширити дієвість громад у реалізації цілей, які забезпечують їх повноцінне функціонування, здійснити децентралізацію на секторальному рівні, перетворити громади на драйверів та співавторів подальших реформ.

“Держава має ставити інтегральні цілі регіонального розвитку, спроможні стати точками інтеграції інтересів регіонів і громад”, - вважає Ярослав Жаліло. 

Про етапи та складові процесу розробки та реалізації політики соціальної згуртованості в регіонах слухачам семінару розповів Володимир Лупацій, кандидат соціологічних наук, співзасновник Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію». Окрім того, експерт дав рекомендації щодо аналізу та оцінки потенціалу соціальної згуртованості та розповів про виклики для соціальної згуртованості в умовах другого етапу децентралізації. 

Модератор дискусії, співзасновник Національної Платформи “За мир і безпечну реінтеграцію” Олег Саакян підсумував чітке розуміння того, як на практиці впроваджувати пріоритет соціальної згуртованості у регіонах. 

Відтак, планується продовження спільної роботи із залученням органів влади на національному й регіональному рівнях і неурядових експертів над імплементацією стратегічної цілі «згуртована країна». 

Назад до переліку матеріалів