"Громадяни в дії" допоможуть створити статут Маріуполя

28 лютого 2017 року у місті Маріуполь відбувся круглий стіл "Об'єднання заради реформ - співпраця влади та громади". Організаторами круглого столу були проект USAID "Громадяни в дії" у співпраці з Маріупольською міською радою та Фондом розвитку Маріуполя.

 
Участь у круглому столі взяли Секретар Маріупольської міської ради, Заступник міського голови - керуючий справами, Керівники всіх фракцій, які представлені у Маріупольській міській раді, депутати Маріупольської міської ради, громадські активісти та ЗМІ.
 
У рамках круглого столу обговорювалися питання взаємодії міської ради з громадою, забезпечення партнерства між місцевою владою та громадою, посилення механізмів місцевої демократії у місті Маріуполь.
 

«Маріуполь є надзвичайно важливим містом, і необхідно щоб громада була задіяна в управління ним. Для цього існують різні інструменти місцевої демократії, які поки що тут не працюють. Більш того, Маріуполь лишається найбільшим містом України в якому відсутній статут територіальної громади.

 

В той же час минулого року міська рада ухвалила один з найбільш прогресивних регламентів роботи, який відповідає всім європейським стандартам відкритості, прозорості та підзвітності. Це показник того що влада міста може робити кроки направлені на демократизацію міста, проте потребує допомоги громадськості в цьому питанні» - зазначив один з організаторів заходу, керівник проекту «Громадяни в дії» Максим Лациба.


За результатами круглого столу було визначено пріоритети роботи щодо посилення місцевої демократії в Україні. Зокрема, було визначено, що проект USAID "Громадяни в дії" долучається до робочої групи з розробки нової редакції Статуту територіальної громади, працюють над розробкою та подальшим затвердженням нормативно-правового акту, який регулюватиме порядок внесення місцевих ініціатив на розгляд міської ради та порядок проведення громадських слухань у місті Маріуполь.
 
Також було визначено пріоритетом роботи запровадження Громадського бюджету у місті Маріуполь. Проект USAID "Громадяни в дії" допомагатиме з розробкою проекту рішення про громадський бюджет участі, а також імплементацією громадського бюджету участі у місті Маріуполь.

Назад до переліку матеріалів