Хмельницька міська рада ухвалила новий Статут міста

31 травня 2017 року  на засіданні Хмельницької міської ради було ухвалено нову редакцію Статуту територіальної громади міста Хмельницький. 
 
Нова редакція Статуту була розроблена робочою групою Хмельницької міської ради за участю експерта Проекту "Громадяни в дії", та за активної підтримки влади міста.
 
Новий Статут визначає основні засади організації питань та роботи органів місцевого самоврядування у місті: організаційно-правові, матеріальні та фінансові основи місцевого самоврядування; відносини органу місцевого самоврядування з підприємствами, установами та організаціями.
 
Основна частина нової редакції Статуту територіальної громади визначення засад функціонування системи місцевого самоврядування у місті, а також форм участі громадян у місцевому самоврядуванні.
 
Зокрема, у Статуті визначаються такі форми участі членів територіальної громади міста у здійсненні місцевого самоврядування:
- місцевий референдум;
- вибори депутатів міської ради та міського голови;
- загальні збори громадян за місцем проживання;
- місцеві ініціативи;
- громадські слухання;
- громадські ради;
- громадські експертизи;
- консультації з громадськістю;
- звернення до органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб;
- участь у роботі органів місцевого самоврядування та робота на виборних посадах місцевого самоврядування;
- через співпрацю органів місцевого самоврядування та громадських об’єднань;
- подання електронних петицій до міської ради;
- інші форми.
 
Наприклад, загальні збори громадян за місцем проживання можуть скликати всього 11 членів територіальної громади, будь-яка громадська організація, або орган самоорганізації населення.


Місцеву ініціативу можуть подати збори громадян, на яких присутні члени територіальної громади міста у кількості не менше загального складу міської ради відповідного скликання - тобто 42 члени територіальної громади. Проголосувати на підтримку внесення місцевої ініціативи повинні 21 учасник зборів. Місцева ініціатива обов'язково розглядається на сесії Хмельницької міської ради за участі ініціаторів подання місцевої ініціативи.

 
Громадські слухання можуть бути проведенні за умови збору на підтримку проведення громадських слухань 50 підписів членів територіальної громади. Міська рада максимальна сприяє у проведенні громадських слухань, зокрема запрошує представників влади, надає приміщення тощо. Пропозиції, викладені у протоколі громадських слухань, розглядаються на найближчому відкритому засіданні Хмельницької міської ради та/або її виконавчого комітету (залежно від того, до кого вони скеровані) за обов’язкової участі ініціаторів громадських слухань, яким надається слово для виступу. Пропозиції громадських слухань у вигляді проектів рішень міської ради та її  виконавчого комітету або пропозицій до таких рішень розглядаються у порядку, визначеному чинним законодавством України. Інші виконавчі органи міської ради розглядають скеровані їм пропозиції, викладені у протоколі громадських слухань, протягом не більше 30 календарних днів за обов’язкової участі ініціаторів громадських слухань, яким, за їх пропозицією, надається можливість висловити свою позицію.

У Статуті територіальної громади визначено також детальний порядок проведення громадська експертиза діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування міста Хмельницького. 

 
Також визначено детальний порядок проведення консультацій з громадськістю Хмельницькою міської радою.
 
Крім цього, у Статуті гарантовано вільний доступ громадянам на засідання Хмельницької міської ради, засідання постійних депутатських комісій, виконавчого комітету, інших засідань колегіальних органів; визначено основні засади відкритості та підзвітності у роботі Хмельницької міської ради.
 
Також встановлено вимоги до кількості підписів, які необхідно зібрати на підтримку електронних петицій - 500 підписів. Детальний порядок розгляду електронних петицій визначаються окремим рішенням міської ради.


Визначено також, обов’язковим органом самоорганізації громадян міста є Громадська рада при виконавчому комітеті Хмельницької міської ради. Громадська рада може подавати проекти рішень на розгляд виконавчого комітету Хмельницької міської ради.

 

x3eSrV YYz4

Назад до переліку матеріалів