КБВ та структура власності юридичних осіб: новації

Сьогодні, 29 грудня набуває чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення регулювання кінцевої бенефіціарної власності та структури власності юридичних осіб» № 2571-IX. Що це означає для ГО/БО?

Якщо Ви тільки реєструєте ГО/БО:
 
Закон передбачає альтернативу нотаріальній копії документа, що посвідчує особу КБВ: державному реєстратору разом з іншими документами подаєте на вибір нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу КБВ/копію, засвідчену КЕП керівника вашої організації.
Засвідчення копії такого документа має здійснюватися не раніше, ніж за 90 днів до дня його подання для проведення державної реєстрації.
Державний реєстратор може внести позначку про можливу недостовірність інформації про КБВ та/або структуру власності до Єдиного державного реєстру (з подальшою перевіркою інформації).

Якщо Ваша ГО/БО вже діє та має КБВ:

У випадку, якщо дані про КБВ не змінились, підтверджувати їх щорічно не потрібно.
Строки подання відомостей про КБВ продовжено: слід подати/оновити відомості про КБВ протягом 6 місяців з дня затвердження Методології визначення юридичною особою КБВ. Цього можна не робити раніше 90 днів з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні.
У разі внесення до документів, що подаються для державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей про КБВ або про його відсутність; неподання або несвоєчасне подання інформації про КБВ або про його відсутність встановлено відповідальність - штраф у розмірі від 17 000 грн до 340 000 грн*.

* штрафи не застосовуються під час дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його завершення.
**наприклад, засновники ГО/БО (якщо вони зазначені як КБВ) зобов’язані надати на запит такої організації/самостійно інформацію, необхідну для подання/актуалізації юридичною особою інформації про КБВ протягом 5 робочих днів з дати виникнення змін;
 
Відомості про КБВ не потрібно подавати у разі реєстрації:
 
1. Змін до відомостей про юридичну особу, крім випадку реєстрації змін до відомостей про КБВ*;
2. Переходу юридичної особи на діяльність на підставі модельного статуту та, навпаки, на діяльність на підставі власного установчого документа**;
3. Припинення юридичної особи в результаті її реорганізації/створення, внесення змін до відомостей, припинення відокремленого підрозділу юридичної особи.
 
*наприклад, якщо особа, яка є КБВ, змінила прізвище або місце реєстрації
** для ГО опція стане актуальною після ухвалення проєкту ЗУ “Про внесення змін до деяких законів України щодо унормування діяльності та державної реєстрації громадських організацій” № 8084

Якщо Ваша ГО/БО вже діє, а відмості про КБВ змінились:
 
Необхідно протягом 30 робочих днів повідомити державного реєстратора про ці зміни з поданням підтвердних документів.
Закон передбачає можливість подання оновленої інформації про КБВ та/або структуру власності в електронній формі. Скористатись послугою можна буде після визначення порядку надання відповідної процедури.
 
Матеріал створено в межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через USAID - US Agency for International Development

Назад до переліку матеріалів