Правозахисна НеКонференція: Мирослава Чорноусько про проблеми інститутів громадянського суспільста

Цьогоріч символічно НеКонференцію панельною дискусією відкрив громадський сектор, який як і 24 лютого одним із перших став на захист держави та підтримку українського війська. Виклики, які на сьогодні постають перед організаціями громадянського суспільства, безумовно, сприяють його зростанню, хоч і надвисокою ціною. Між тим, кількість громадських об’єднань та благодійних організацій, що зареєструвались від початку повномасштабного вторгнення свідчить про те, що складнощі не лише не лякають громадський сектор, але й посилюють його спроможність, опірність та здатність до мобілізації. 

Водночас, на сьогодні (і це підтвердила суботня дискусія 10 грудня) Мирослава Чорноусько, експертка УНЦПД проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства виокремила декілька основних блоків проблем, які турбують ГС та потребують консолідації зусиль ОГС та влади навколо їх вирішення. 

Так, у багатьох випадках стала проблемою відсутність можливості зареєструвати ГО та БО онлайн, адже сучасні умови диктують необхідність оперативного та доступного надання публічних послуг. Так само високим є запит на створення якісної та зрозумілої бази установчих документів для ГО та БО, якими могли б користуватись їх засновники. На ці та інші запити дозволяє відреагувати проєкт Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо унормування діяльності та державної реєстрації громадських організацій” № 8084, розроблений Міністерством юстиції України у тісній співпраці з УНЦПД і який ми закликаємо Парламент підтримати якомога швидше.

Поряд з наведеним стоїть відсутність зрозумілої та послідовної комунікації щодо процедури надання послуги з внесення відомостей про організацію до Реєстру неприбуткових установ та організацій, у зв’язку з чим ОГС стикаються як з відмовами в отриманні такої послуги, так і з виявленням постфактум оподаткування своєї організації на загальних підставах. 

Водночас, умови, в яких опинилось суспільство в цілому, юристка виявила гостру потребу у правовому супроводі ОГС як у зв’язку з реєстраційними процедурами, так і в ході діяльності. У цій частині покриває запит на правову допомогу Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства в Україні. Наприклад, УНЦПД в рамках роботи гарячої лінії правової допомоги від початку повномасштабного вторгнення надано понад 350 консультацій з питань реєстрації, звітності, оподаткування ОГС, гуманітарної допомоги та волонтерської діяльності. Однак ми продовжуємо працювати над тим, аби допомагати іще більшій кількості активістів та ОГС та регулярно проводимо тренінги з підвищення правової обізнаності. 

Поряд з цим, особливо чутливим є питання створення сприятливих умов діяльності переміщених ОГС. Насамперед, йдеться про підвищення доступності та спрощення послуг з перереєстрації організацій, а також надання в оренду на пільгових умовах приміщень для розміщення офісів таких суб’єктів. Звісно, критично важливим у цьому сенсі є поліпшення комунікації ОГС та органів місцевого самоврядування. На сьогодні проєкт Ініціативи вже розпочав проведення консультацій як із сектором, так і з ОМС щодо можливостей вирішення відповідних проблем. 

Безумовно, обмежений час дискусії не дозволив предметно зупинитись на обговоренні шляхів вирішення усіх проблем, з якими стикаються ОГС в умовах війни. Утім, захід утвердив експертне середовище в упевненості невідворотного досягнення спільними зусиллями показників сталості, фінансової стійкості, організаційної спроможності та секторальної інфраструктури ОГС. При цьому, усім нам, як представникам сектору, так і представника держави, є на що орієнтуватись. Йдеться про Карту правових реформ для громадянського суспільства в Україні, Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021-2026 роки, Стратегію повоєнного відновлення. Усі ці документи та одночасно пропозиції ОГС у сукупності дозволять досягти найкращих результатів.

Відеозапис дискусійної панелі: https://bit.ly/3VVcsBS

Адвокаційна активність реалізується завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через USAID - US Agency for International Development

Назад до переліку матеріалів