Реінтеграція - процес, а не разова дія. Публічне обговорення в Івано-Франківську


19 травня 2017 року в івано-франківському коворкінгу «вДОМа» відбулося обговорення на тему «Шляхи та умови реінтеграції: виклики та можливості» в рамках громадського марафону #Навіщо_нам_бути_разом? Марафон є неполітичною всеукраїнською ініціативою, яку підтримує посольство Швейцарії в Україні. Заходи проходять за участі Українського незалежного центру політичних досліджень та Єдиного координаційного центру «Донбас». Модератором цього публічного обговорення була аналітик УНЦПД Юлія Тищенко.
В обговоренні взяли участь політолог Олег Саакян, екс-заступник міністра закордонних справ Молдови Андрій Попов та доцент ДонНУ Олена Чальцева, яка зараз проживає у Вінниці. Активними учасниками дискусії стали представники місцевих спільнот - переселенці з Донбасу, ветерани АТО, журналісти і громадські активісти. У фокусі були дві основні проблеми: що передбачає безпечна реінтеграція та яким чином можливо «повернути» в Україну жителів тимчасово окупованих територій. Відповідаючи на ці складні питання, спікери ділилися власними історіями і досвідом та намагалися визначити перспективу певних сценаріїв.

Так, Олег Саакян відзначив, що «фізичне» звільнення українських територій ще не дорівнює реінтеграції. На його думку, ми маємо, по-перше, помітити «червоними прапорцями» абсолютно неприпустимі компроміси, а потім розпочати реалізовувати комплексну стратегію реінтеграції, яка виходить з інтересів безпеки як української держави в цілому, так і кожного громадянина.
Андрій Попов, який приєднався до обговорення по Skype, уточнив, що у своєму ставленні до окупованих територій і їх жителів ми не повинні підігрувати Росії. Отже, слід намагатися не «втратити» людей. «За умов конфлікту у Придністров’ї ми змогли зберегти відношення до цього регіону не тільки як до території, а як до населення зі своїми страхами та побоюваннями, побажаннями та надіями», - розповів дипломат. Схожі думки висловила по Skype й Олена Чальцева. Вона вважає, що у сьогоднішній ситуації головне - цілеспрямовано займатися «українською соціалізацією» молоді, яка проживає на окупованих районах Донбасу. «Ніхто не може сказати, що окуповані території - це не Україна. Вони непідконтрольні, але це Україна», - наголосила викладачка.
З цим погодилися всі учасники дискусії, але, як зауважила громадська діячка з Луганська Ірина Магрицька, поки на сході знаходяться російські військові та підтримані ними бойовики говорити про реінтеграцію зарано - треба звільняти територію і робити це військовими методами. Ідея «війни до перемоги» виявилася близькою ветеранам АТО з «Правого сектору», батальйону ОУН та української націоналістичної організації «Карпатська Січ». «Люди залишилися на українських територіях, хоча й тимчасово окупованих. Для тих, хто не хоче повертатися в Україну, є стаття СБУ», - сказав Андрій Дем’янченко з ПС. Переселенець з Криму Валерій Максютенко висловився за повну блокаду ОРДЛО - на його думку, саме така жорстка позиція України прискорить реінтеграцію Донбасу.
Ще одна гостра проблема, яку підняли учасники дискусії, - підтримка державою переселенців. При цьому йшлося не стільки про певну матеріальну допомогу, скільки про бюрократичні перепони та правовий статус тих, хто поїхав з Донбасу. Це ті, хто дійсно люблять Україну. Але через те, що війна на сході все ще називається АТО, люди не можуть отримати міжнародно визнаний статус біженців.
Підсумовуючи дискусію, модераторка Юлія Тищенко підкреслила: «Ми дуже різні. Україна різна. Потрібно розмовляти, знімаючи шори». Спілкування спільнот з різними інтересами та поглядами не завжди приводить до очевидного компромісу, але, як сказав Олег Саакян, допомагає протистояти спокусі дати прості відповіді на складні питання. Наступного місяця учасники громадського марафону #Навіщо_нам_бути_разом? шукатимуть непрості відповіді у Харкові та Херсоні.

I F bilsha

Назад до переліку матеріалів