Розвитку демократії на місцях бути

18 березня 2024 року провели в Укрінформі пресконференцію про розвиток народовладдя на рівні місцевого самоврядування (Законопроєкт №7283). Урядовці, депутати, громспільнота - усі "за" ухвалення в цілому цього важливого документу.

Під час зустрічі учасники привели до спільного знаменника розбіжності, що мали до обговорення, зокрема:

- Які проблеми вирішує ЗП №7283?

- Які в ньому новели?

- Які в результаті ухвалення позитиви отримають жителі та місцеве самоврядування?

"В умовах війни дуже важлива довіра - зокрема, в контексті нашої сьогодні теми, довіра людей до органів місцевого самоврядування (ОМС). Тому залучення громадян до вироблення владних рішень один з ключових векторів цієї рушійної сили і чесноти. Законопроєкт №7283 - архіважливий. Процедура участі жителів громади у вирішенні питань місцевого значення - пункт номер 1 по значимості у ньому. За нашою експертною оцінкою громспільноти українці мають дефіцит в цій стезі. По-перше, переважна більшість громад не має статуту, який якраз і є ключовим інструменом-дороговказом в комунікації з органами влади на місцях через причетність до громслухань, загальних зборів громадян, місцевих ініціатив тощо. По-друге, право голосу молоді дискрімінується - якій можна висловити свою думку щодо розвитку свого населеного пункту не з 14 років, а з 18. По-третє, 6,5 млн ВПО не причетні належно до громучасті місцевості, куди вони дислокувалися. Відтак сьогодні зібралися тут фіналізувати ту демократію в документі, яку разом з нами, тут зібравшисями, ліплять своїми руками мільйони громадян України задля єдиної великої мети. Просимо підтримати" - підкрислив у своєму виступі Максим Лациба, керівник Програми розвитку громсуспільства УНЦПД проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства.

В додачу, усі присутні представники ЗМІ (телеканал "РАДА", "Медіа-Майдан", "Детектор Медіа", "Журналісти Проти Корупції") отримали відповіді на свої запитання.

Подія організована Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування в партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень в рамках проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку 

Назад до переліку матеріалів