Що віддаляє нас від європейських цінностей і прямо загрожує свободі, демократії і конституційним правам в Україні?

10 січня 2024 року ВРУ прийняла за основу законопроєкт № 10337 "Про доброчесне лобіювання". В такому  вигляді, як він є зараз  -  цей документ є загрозою для українського громадянського суспільства.

Відповідно до ухваленої в першому читанні версії будь-яка громадська чи благодійна організація при бажанні інспекторів НАЗК може бути визнана такою, що здійснює лобістську діяльність, за яку вона може бути оштрафована або отримати адміністративну відповідальність.

Після публічної заяви громадськості  про виключення громадських організацій з-під дії цього закону, такі зміни були враховані частково.  Відтак поточний вигляд законопроєкту у разі його прийняття в другому читанні загрожує громадським активістам  стати "лобістами" з усіма наслідками.

Організації громадянського суспільства підготували нову заяву щодо неприпустимості поширення дії цього законопроєкту на діяльність громадянського суспільства, де закликають чітко передбачити, що дія закону про лобіювання не поширюється на здійснення та захист громадянами прав і свобод, гарантованих Конституцією та законами України, в тому числі - і на діяльність громадських об'єднань.

Консорціум організацій, у складі IСАР Єднання, Українського незалежного центру політичних досліджень та Центру демократії та верховенства права, закликає інституції громадянського суспільства і всіх свідомих громадян підтримати цю позицію: http://surl.li/pympj 

Закликаємо сектор об'єднуватися і звертатися  до нардепів та Комітету ВРУ з питань правової політики з вимогою виключення громадян, ГО та БО з-під дії цього закону.

Закликаємо залучити до аналізу й підготовки до другого читання законопроєкту представників бізнес-асоціацій, галузевих об'єднань підприємств, а також представників європейських організацій в Україні.

 

Назад до переліку матеріалів