Стійкість громадянського суспільства України та виклики, що постали перед ним під час війни

27 липня 2022 року 33 учасники – представники міжнародних та вітчизняних громадських організацій взяли участь в онлайн-дискусії  “Стійкість громадянського суспільства України та виклики, що постали перед ним під час війни”. У рамках зустрічі відбулася також презентація звіту “Барометр організацій громадянського суспільства в Україні за 2021 рік”: https://cutt.ly/WZgS7U0

Захід вітальними словами розпочав модератор дискусії Олександр Шаповал, координатор дослідження Барометр ОГС, проєктний менеджер УНЦПД.  

Перший спікер, Сінзіана Поіана, керівниця програми підтримки громадянського суспільства Представництва Європейського Союзу в Україні в своєму виступі розповіла про сфери, в яких ЄС сьогодні допомагає ОГС України. Вона також відзначила, що українське громсуспільство є центральним елементом ідентичності української демократії та державної відбудови, що стало помітним після 2014 року, та що буде очевидним після закінчення цієї війни.

Любен Панов, старший програмний радник Європейського центру некомерційного права розповів про зміст та методологію проєкту Барометру ОГС, що досліджує ОГС в країнах Східного партнерства (СхП). В додачу спікер презентував огляд стану ОГС в країнах СхП за 2021 рік, в якому відзначив, що Україна зайняла лідируюче місце в регіоні. Експерт окремо описав нові тенденції, що відбуваються в регіоні та можливі рішення, які ОГС могли б вжити задля покращення свого становища.

Світлана Конончук, виконавча директорка УНЦПД, подякувала партнерам за результати 2021 і запросила ОГС наповнювати звіт за 2022 рік своїми коментарями та справами.

Валерія Скворцова, авторка звіту по Україні за 2021 рік, проектна менеджерка УНЦПД, прокоментувала найвищі та найнижчі показники дослідження з рекомендаціями на удосконалення законодавчого і практичного полей діяльності ОГС під час війни. Вона закликала громадянське суспільство та волонтерський рух продовжувати свою  непросту працю з розвитку середовища для побудови кращої, нової України.

Юлія Тищенко, співзасновниця Національної платформи стійкості та згуртованості поділилася визначенням стійкості як здатності до адаптації до суспільних криз, активізації спільної діяльності в рамках соціальних та гуманітарних задач, здатності до міжсекторальної співпраці та взаємної довіри. Експертка також запросила людей, які за останні 4 місяці мали долученість до маніфестивної активності до спільних advocaсy у просуванні корпоративних, суспільних, кластерних проблем, що на часі.

Ігор Баб’юк, координатор партнерства Українського народного дому в Чернівцях розповів про формування громадських мереж та партнерств під час війни. Спікер закликав державу не формувати буферні стратегії і напрямки, які не діють. На його думку сьогодні перш за все важлива фінансова підтримка громадського сектору в регіонах.

Юлія Панура, консультантка з питань оподаткування ОГС та благодійної діяльності УНЦПД, наголосила, що саме зараз у фокусі уваги знаходяться питання соціальних гарантій волонтерів та вдосконалення правового механізму державного регулювання волонтерської діяльності.

Анастасія Москвичова, журналістка-дослідниця Центру прав людини ZMINA розповіла про безпеку представників ОГС у час повномасштабного вторгнення:
“Попри перемогу у війні ми не знаємо як довго буде окупація і як розвиватиметься ситуація на фронтах загалом, тому плануючи подальшу роботу важливо, щоб ГО на місцях мали можливість подбати про безпекові протоколи, евакуацію співробітників, захист чутливих даних, комунікацію у випадку взяття людини в заручники і  зберігали гнучкість прийняття рішень в рамках проєктів, які вони реалізують, бо періодично зявляються нові виклики і потрібно шукати для них нові підходи”

Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР «Єднання» зробив акцент на інфраструктуру ОГС у час війни - нормативно-правову складову, ресурсну, роль донорів, цінності та довіру до сектору, організації з інформування/консультування/промотування. Експерт також наголосив на тому, що індивідуальна спроможність представників громадянського суспільства сьогодні є одним з ключових факторів, який забезпечує життєдіяльність сектору в цілому. На завершення він закликав розвивати відносини з іншими секторами, зокрема з бізнесом та державою.

Інна Підлуська, заступниця виконавчого директора Міжнародного фонду “Відродження” відзначила системний підхід ОГС:
“Це фактор, який дозволяє проаналізувати як розвивається сектор, зберігаючи свою сталість, стійкість, силу, залишаючись при цьому частиною дуже важливої спільної роботи України над тим, щоб перемогити у цій війні відстояти своє право бути демократичною, європейською успішною державою”

Захід організовано в рамках проекту “Барометр ОГС: Орієнтир до сприятливого середовища та розширення можливостей ОГС”, що реалізується Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) спільно з Європейським центром некомерційного права (ECNL) за фінансової підтримки Європейського Союзу

Назад до переліку матеріалів