У Комітеті Верховної Ради домовились розширити можливості для громадян впливати на місцеву владу

10 квітня 2017 року в Комітеті Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіонального розвитку та місцевого самоврядування відбувся круглий стіл «Партисипативна демократія в системі місцевого самоврядування», який був організований проектом USAID«Громадяни в дії» спільно з Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, Програмою Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» та Програмою USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво».

 

Під час «круглого столу» за участі народних депутатів України, представників органів місцевого самоврядування, громадськості, міжнародних інституцій, науковців відбулось обговорення сучасного стану та перспектив удосконалення вітчизняного законодавства у сфері локальної демократії та його гармонізація з кращими міжнародними стандартами.

 

За результатами круглого столу були ухвалені рекомендації, як покращити правове регулювання, щоб збільшити участь громадян в управління власними містами.

 

Більшість доповідачів погодились, що роль парламенту в цьому питанні – гарантувати громадянам можливість використовувати певний інструмент місцевої демократії, але затвердження детальної процедури його реалізації варто передати на рівень місцевого самоврядування.

 

Як приклади успішної реалізації такого принципу називались Чернівці, Ужгород та Івано-Франківськ, де існують хороші демократичні процедури громадської участі.

 

Фото заходу

Назад до переліку матеріалів