Як безболісно подати КБВ-звітність для ГО і БО?

Ви просили - ми написали!

Підготували покрокову інструкцію безболісного подання КБВ-звітності для ГО і БО.

Крок 1. Зібрати необхідні документи:

- Заповнити заяву щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) - форма 2 або заяву щодо державної реєстрації юридичної особи - громадського формування - форма 4.
- Намалювати структуру власності за формою та змістом відповідно до Наказу про структуру власності.
- Нотаріально засвідчити копію документа, що посвідчує особу КБВ (паспорт громадянина України у формі книжечки), крім власників ID карток.
- Підготувати витяг, виписку чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи-нерезидента в країні її місцезнаходження, - у разі, якщо засновником юридичної особи є юридична особа-нерезидент.

Зразки заповнених заяв для подання відомостей про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ):

Форма 2 - для благодійних організацій:
КБВ наявний - https://cutt.ly/CEOLpDa
КБВ відсутній - https://cutt.ly/KEOLvYJ

Форма 4 - для громадських об’єднань:
КБВ наявний - https://cutt.ly/1EOLA4K
КБВ відсутній - https://cutt.ly/FEOLX7J

Зразки структури власності юридичної особи:

а) при відсутності КБВ - https://cutt.ly/fmHxOyw
б) у разі наявності КБВ - https://cutt.ly/zmHoue8

Крок 2. Звернутись до державного реєстратора:

Керівник юридичної особи або уповноважена особа повинна особисто, або поштою (справжність підпису заявника повинна бути нотаріально засвідчена) подати документи до:

- відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань за місцезнаходженням юридичної особи (для громадських об'єднань);
- до найближчого ЦНАПу (за умови надання такої послуги)
- до нотаріуса (для благодійних організацій)

Крок 3. Перевірити результат

На підтвердження прийому заяви та інших документів, державний реєстратор зобов'язаний видати заявнику Опис документів з кодом доступу до результатів вчинення реєстраційної дії.
За результатом вчинення реєстраційних дії, державний реєстратор надає повідомлення про вчинення реєстраційної дії, яке видається заявнику на руки або ж надсилається супровідним листом.

І найважливіше, звісно, все це потрібно зробити до 11 жовтня! Штраф за неподання або несвоєчасне подання інформації про КБВ юридичної особи згідно ст. 166-11 КУпАП становитиме від 17 000 до 51 000 гривень.

Матеріал створено завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агенство США з міжнародного розвитку в межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства.

Назад до переліку матеріалів