Як зрушити реформу виборчого законодавства? Тема для розмови під час дипломатичного сніданку

Громадські організації, які працюють у галузі виборчого права (УНЦПД, ОПОРА, Інтеньюз-Україна, Інститут виборчого права, Чесно, Платформа прав людини, Центр політико-правових реформ, Коаліція громадянського суспільства РПР), констатують, що відразу після Майдану в Україні було розпочато низку важливих реформ, однак виборча реформа, ключова в галузі демократії та підзвітності влади суспільству, суттєво відстає. Основні завдання виборчої реформи, які були сформульовані організаціями громадянського суспільства в Дорожній карті реформ РПР ще напередодні парламентських виборів у 2014 році, досі залишаються актуальними:
- реформувати виборчу систему для забезпечення пропорційного представницта інтересів громадян у парламенті.
- покращити систему адміністрування виборами, зокрема перезавантажити ЦВК
- забезпечити невідворотність покарання за порушення під час виборів.
Ці та інші вимоги також є частиною рекомендацій численних шанованих міжнародних інституцій – Венеціанської комісії, Ради Європи, ОБСЄ, ЄСПЧЛ. Однак досі жодна з цих цілей не була досягнута через відсутність політичної волі в українських еліт.
УНЦПД разом з іншими провідними організаціями громадянського суспільства, які об»єднали зусилля заради реформи виборчої системи, намагаються привернути увагу громадськості та влади до потреби відкритого і свідомого діалогу задля цієї реформи. Такий діалог слід провести задовго до майбутніх парламентських виборів, запланованих на 2019 рік., і водночас сам процес має бути прозорим і всеохопним.
З метою донести до представників європейських дипмісій своє бачення стану виборчої реформи в Україні, обмінятися думками щодо зареєстрованих у Верховній Раді законопроектів провідні організації громадянського суспільства (УНЦПД, ОПОРА, Інтеньюз-Україна, Інститут виборчого права, Чесно, Платформа прав людини, Центр політико-правових реформ, Коаліція громадянського суспільства РПР) 12 червня 2017 р. організували дипломатичний сніданок.
Нагадаємо, що УНЦПД разом з партнерськими організаціями «третього сектору» - Центром демократії і верховенства права, РПР - та за підтримки Єврокомісії працює над проектом «Громадська підтримка реформування законодавства для парламентських виборів», здійснюючи аналітичне забезпечення реформи у сфері виборчої реформи.

 es  uciprlogo reforms  demokracy

Назад до переліку матеріалів