Громсуспільство України сьогодні: вперше за 4 роки показники сталості ОГС покращилися

26 жовтня в гібридному форматі відбулася презентація дослідження “Індекс сталості ОГС за 2022 рік”. 

Індекс сталості організацій громадянського суспільства (CSOSI) - це міжнародне дослідження, яке вже більше 20 років оцінює стан розвитку організацій громадянського суспільства і сьогодні охоплює 74 країни світу. Звіт щорічно презентує результати змін, які відбулись в країні та регіоні, за 7 показниками: правове середовище, організаційна спроможність, фінансова стійкість, адвокація, надання посуг, секторальна інфраструктура та публічний імідж. Всі вони є надзвичайно важливими для сталості сектору, бо підкреслюють як сильні сторони, так і проблеми в розвитку організацій громадянського суспільства  в конкретній країні регіону дослідження.

Захід відкрив Олександр Ярема, державний секретар Кабінету міністрів України:

“Сектор громсуспільства не просто вистояв, а й став надійним партнером державним інституціям. Сьогодні, в умовах повномасштабного вторгнення, ми всі разом проживаємо унікальний досвід, коли ОГС стали свого роду локомотивом, а держава має створити сприятливі умови для їхнього функціонування. Позитивні результати сьогоднішнього дослідження в умовах воєнного часу це скоріш за все “всупереч” ніж “завдяки”. Водночас ми бачимо наскільки нас об’єднали виклики, з якими зіштовхнулася Україна, щоб протидіяти агресору. Маємо знайти комплексний підхід, щоб побачити, де потрібні зусилля з боку держави, де - покращення взаємодії, а де - вирішення проблем для спільної праці далі.”

Його виступ у вітальній частині доповнила Валерія Скворцова, виконавча директорка УНЦПД. Про результати українського звіту вона сказала так:

“Не дивлячись на війну і складні обставини, загальний показник Індексу по Україні у 2022 році покращився і склав 3,1 бали. Збільшились такі показники, як фінансова сталість, надання послуг, секторальна інфраструктура і публічний імідж. Це ще більше наблизило Україну до країн з високою сталістю розвитку ОГС.”

Детально про кожен з 7 вимірів Індексу розповіли гості дискусії.

Максим Лациба, керівник програми розвитку громадянського суспільства УНЦПД, у показнику правового середовища звернув увагу на те, що сьогодні, як ніколи раніше, важливо дбати про якість та чіткість законодавства, щоб воно не ускладнювало і без того непросту місійну участь ОГС у цей час:

“Законодавство на рівні постанов та законопроєктів в цілому у 2022 році було позитивним, але практика його застосування потребує ще ретельних вагомих доопрацювань.”

Наталія Климова, заступниця виконавчого директора ІСАР Єднання, говорила про показник організаційної спроможності ОГС. Вона звернула увагу усіх на те, що громадські та благодійні організації України в 2022 році витримали колосальний удар. І не просто витримали, а змогли стати опорою всьому суспільству: армії, переселенцям і навіть державі. НУО евакуйовували людей з лінії фронту, роздавали їжу та ліки, адвокатували міжнародну допомогу та виділення зброї. 

“Ця здатність НУО діяти і бути ефективними в найтяжчих зовнішніх умовах є найкращим свідченням дійсної організаційної спроможності українського громадянського суспільства. Важливим завданням сьогодні є зберегти цю енергію служіння, втримати волонтерів-новачків у секторі та підтримати їх на шляху до професіоналізму”, - додала спікерка.

Своїм баченням щодо змін у галузі фінансової життєздатності ОГС у 2022 році поділився Олексій Орловський, директор програми «Демократія й належне врядування» МФ «Відродження». Експерт зазначив, що показник суттєво змінився: 

“У 2022 році виразно збільшилися бюджети, які спрямовуються на ініціативи громсуспільства. Завдяки цьому і покращився стан фінуправління ОГС. Водночас, якщо говорити про перспективи вектору, то ситуація максимально нестабільна, зокрема завдяки тому, що в країні війна, на такі напрямки діяльності ОГС як культурний/молодіжний зменшилися обсяги фінансування. Відтак сподіваємося на відновлення коштів, розуміючи, що це залежатиме від того наскільки оптимістично в цілому виглядатиме система.”

Про те, як змінилися досягнення в адвокації ОГС за 2022 рік Ольга Лимар, виконавча директорка Коаліції РПР, сказала так:

“Активні громадяни - це потенціал, який ми маємо використовувати для адвокації. Ми маємо працювати, аби залучати їх до обговорення законопроєктів, аби просувати їхні позиції та позиції їхніх громад: той дух громадянського суспільства, який сформувався в Україні після 2014 року, а особливо у 2022 році, - вже є предметом досліджень і написання книг. Цей дух безпрецедентний.”

Про покращення показника надання послуг ОГС у 2022 році розповіла Галина Скіпальська, виконавча директорка МБФ «Українська фундація громадського здоров’я»:

“Початок повномасштабної війни у лютому 2022 року спричинив небачені досі виклики для ОГС. На сьогодні 17,6 млн потребують гумдопомоги і понад 15 млн - психологічної підтримки. В умовах низької спроможності державних та комунальних установ ОГС стали першими, хто відреагував на всі соцпотреби українців. Громсектор оперативно мобілізувався та розширив свої сфери послуг відповідно до запитів зусібіч. Спроможне та ефективне громсуспільство є запорукою покращення перспектив України на її шляху до ЄС. Адже в Європейському Союзі послуги для вразливих верств осіб надають саме ОГС. Тому важливо ще і ще показник цей покращувати, всі передумови для цього у нас є.”

Про секторальну інфраструктуру говорив Андрій Крупник, директор ГО “Одеський інститут соціальних технологій”:

“Покращилися умови для реалізації ОГС своєї участі в управлінні, впливі на те, що відбувається на місцях. Інфраструктура в 2022 році стала багаторівненою, з організаційною, методичною та інтелектуальною підтримкою. Важливими моментами, що потребують додаткової уваги, залишаються посилення новачків, внутрішня взаємодія, навчання.” 

Олександр Равчев, спеціаліст з комунікацій, член правління клубу Піранья, зауважив, що публічний імідж ОГС у 2022 році покращився:

“Оцінюючи показник, щороку ми орієнтуємося на  4 параметри - соціологія (рівень довіри), представленість в медіа, безпосередню діяльність ГО та події. У 2022 році ключовим фактором впливу на результат показника було повномасштабне вторгнення. Підвищилася кількість волонтерських організацій, підскочив рівень довіри суспільства до ГО, зросла кількість згадок в медіа. НУО почали переглядати свої комунікаційні стратегії. Водночас викликами стали безпекові моменти, пов’язані з воєнним станом, кадрові питання, взаємодія з телемарафоном, інтеграція в інформаційний простір ГО.”

Зустріч модерувала Юлія Каплан, консультантка Національного інституту стратегічних досліджень

Переглянути відео заходу можна тут: http://surl.li/molxj

Звіт українською
Звіт англійською

Дослідження розроблено Агенством США з міжнародного розвитку (USAID) і впроваджується організацією FHI360 разом з Міжнародним центром з некомерційного права (ICNL) разом з УНЦПД (виконавець проекту в Україні)

Назад до переліку матеріалів