Увага! Небезпечні зміни законодавства для ОГС!

Міністерство цифрової трансформації України розробило проєкт постанови КМУ, яким передбачається змінити порядок роботи з відкритими даними. Так, пропонується припинити оприлюдення даних з 141 державного реєстру на період дії воєнного стану.

! Обмеження до доступу певних даних в умовах війни виглядає обгрунтованим. Це місцезнаходження камер відеоспостереження, об’єктів підвищеної небезпеки, сертифікованих аеродромів тощо. Але обмеження до інших даних становить небезпеку для громадського сектору і країни в цілому.
 
Наприклад:
 
- Відсутність даних про щомісячні надходження податків і зборів, фінансову та податкову звітність не дозволить аналізувати ефективність податкового законодавства для ОГС та робити пропозиції щодо його вдосконалення.
- Відсутність даних про фінансову звітність платників податків унеможливить моніторинг фінансової та податкової доброчесності своїх контрагентів, дізнатись про невиконання ними своїх договірних зобов'язань.
- Відсутність доступу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань створить значні перешкоди в реєстраційних процедурах.
 
Закриття доступу до екологічних реєстрів позбавить громадянське суспільство інструментів контролю і можливості впливати на загрозливі ситуації.

!! Закликаємо не бути байдужими!

До 20 серпня 2022 року надсилайте свої зауваження та пропозиції до Мінцифри на Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. або поштою 03150, м. Київ, вул. Ділова, 24

Матеріал створено завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку в рамках проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України

Назад до переліку матеріалів